logo jth

NU!

Dag Theo! Afscheid van directeur-bestuurder van het Jeugdtheaterhuis

Tijdens zijn feestelijke afscheid werd Theo Ham benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

musicalklas l

Theo Ham heeft afscheid genomen als directeur-bestuurder van het Jeugdtheaterhuis. Wat een feestelijke avond in het Isala Theater was het op 22-02-2022... Kroon op het feest was de benoeming van Theo tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau!!!

Tegen het einde van de avond werd Theo compleet verrast met de benoeming. Burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard Pieter Paans verklaart: “Een groot aantal mensen is dankzij zijn visie en doorzettingsvermogen opgegroeid tot autonome denkers en authentieke burgers. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan een betere wereld”. 

Ruim dertig jaar geleden werd het Jeugdtheaterhuis door Ham opgericht. Hij kijkt terug op een ontzettend mooie periode: “De eerste tien jaar hebben we als jonge honden de boel opgebouwd. Daarna heeft het JTH meer dan 10 jaar geglorieerd en veel talenten voortgebracht. De afgelopen jaren heeft het JTH een overlevingsstrategie ontwikkeld om de bezuinigingen in de cultuursector het hoofd te bieden en zijn we ons vooral aan het bezinnen op de toekomst.” Theo werd afgelopen jaar 65 en gaat van zijn pensioen genieten.

Daphne Bergman, voorzitter van de raad van toezicht: “We gaan Theo enorm missen. Als docent, regisseur en directeur heeft hij met zijn unieke artistieke en didactische visie een jeugdtheaterschool van uitzonderlijke kwaliteit gecreëerd. Theo heeft talloze kinderen en jongeren begeleid bij hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling: hen leren via theater zichzelf te zijn. Heel waardevol voor de rest van hun leven, en voor velen zelfs voor hun professionele leven in de kunst.”

“Hanna van Vliet (actrice en oud-leerling van het JTH) verwoordde het zo mooi”, aldus Theo. “‘Het Jeugdtheaterhuis was voor mij een plek waar ik mezelf kon zijn en zelfvertrouwen kreeg.’ Een fraaier compliment kan ik me niet voorstellen. Ik dank iedereen met wie ik zo fijn heb kunnen samenwerken. Provincie, gemeenten, collega-instellingen, kunstenaars, docenten, collega’s, leden van de raad van toezicht en al die duizenden kinderen en jongeren. Het was allemachtig prachtig.”

De raad van toezicht heeft Sara Vesseur benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het JTH. Zij treedt half april in dienst.

Theo Ham Afscheid Jeugdtheaterhuis Fotograaf Hans Tak2 400Theo Ham Afscheid Jeugdtheaterhuis Fotograaf Jan Kok2 400

Theo's zoon Jurre had de eer de Ridderorde-onderscheiding op te spelden (foto's: Hans Tak). Ook ontving Theo een Capels Compliment uit handen van Capelse wethouder Harriët Westerdijk (foto: Jan Kok).