logo jth

NU!

Tournee Een Wintervertelling! zit erop

Spetterend afgesloten met twee uitverkochte dernières in de Garenspinnerij!

Jeugdtheaterhuis post8

De tournee van 'Een Wintervertelling!, naar Charles Dickens (en onszelf)' is feestelijk afgesloten met twee uitverkochte dernières in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Met staande ovaties, trotse ouders in de zaal, sing-alongs, een bonte avond, gedeeld diner, veel tranen en omhelzingen was dit een weekend om nooit meer te vergeten.

In de kerstvakantie en de week daarna stonden de jongeren van onze vooropleidinging in goedgevulde zalen door heel Zuid-Holland én daarbuiten. Twintig speelbeurten later kunnen we wel stellen dat het een groot succes was. En het allerbelangrijkst: de spelers hebben een hele berg ervaring opgedaan als acteur.

Van maken tot spelen
Voorjaar 2021. Na de eerste lesperiode van de vooropleiding begint de groep te werken aan hun eigen voorstelling. Met Dickens' wereldberoemde verhaal 'A Christmas Carol' als uitgangspunt, vertaald door de spelers zelf, bewerkte regisseur Sharon Varekamp het script. Vervolgens vlochten de spelers daar hun persoonlijke verhalen en ervaringen doorheen, geschreven onder leiding van toneelschrijver Berneja Voskamp. Met artiest Dorro Dunya Veen werd de spoken word-scène ontwikkeld. Met een flinke schep dans en een live bandje erbij werd het verhaal uit 1843 van nú. Iedere zaterdag werkten spelers en docenten zich in het zweet tijdens de repetities. De vuurdoop was niet één try-out, maar meteen met drie stampvolle voorstellingen voor basisschoolklassen op één dag. Tijdens de tournee deden de spelers heel wat uiteenlopende ervaringen op. Van 400 man publiek in een uitverkochte Leidse Schouwburg tot een volle Studio de Bakkerij in Rotterdam met 50 stoelen. Het decor in vol ornaat, of ineens zonder coulissen moeten spelen, of zonder glitterdoek en tafels. Casts en crew gingen het aan, en het was allemaal prachtig!

Duizendmaal dank 
We danken beide casts & de crew voor hun harde werken. We danken de theaters op onze leslocaties, die het mede mogelijk maakten om 'Een Wintervertelling!' te produceren en te spelen. Speciale dank gaat uit naar onze leslocatie in Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij. Dit is de plek waar wij mochten repeteren, monteren, try-outen, schoolvoorstellingen én de premières en dernières spelen. 

We nemen gelukkig nog geen afscheid van deze groep spelers. Ze gaan nog even met elkaar door: over twee weken vangen de lessen van de vooropleiding weer aan.

Terugblikken op de tournee van 'Een Wintervertelling!' vind je op Instagram en Facebook.

Jeugdtheaterhuis Een Wintervertelling scenefoto30 vk kleinvk kl Jeugdtheaterhuis Een Wintervertelling scenefoto1vk kl Jeugdtheaterhuis Een Wintervertelling scenefoto21
Scènefoto's: Hans Tak