NU!
Interview met theaterdocent Daniël
Daniël van Duijvenbooden, docent van het JTH, aan het woord over Zoomles, het zomertheaterkamp en meer...

Daniël geeft al drie jaar theaterles bij het Jeugdtheaterhuis. Hij woont in Utrecht met zijn vriendin Roos Zwigtman, die ook theaterdocent bij het JTH is. Daarover later meer... Hij geeft les aan ActeerLABs in Maassluis en Alphen a/d Rijn. In Leiden geeft hij theaterles aan M- en L-groepen en na schooltijd heeft hij een schooltoneelclub onder zijn hoede op de Pacelli School, waar hij momenteel ook binnenschoolse lessen geeft aan groep 1 t/m 8. Hij reist dus wat af, met de auto en de trein! Alhoewel... tegenwoordig verlopen bijna alle lessen via Zoom. Hoe gaat hij daar eigenlijk mee om?
En nog veel meer
Behalve lesgeven heeft Daniël vele andere bezigheden binnen de theaterwereld: "Voorheen speelde ik door het hele land voorstellingen op middelbare scholen, dat kan ik volgend jaar hopelijk weer doen! Ik zit bij Signatuur Onbekend, een theatergezelschap dat voorstellingen voor middelbare scholieren maakt. Over profielkeuze, bijvoorbeeld. Ik zit ook bij theatergroep De Jonge Honden, waarmee ik locatietheater maak. Met Roos schrijf ik op dit moment een eigen voorstelling, over een jongen die het schuurtje van zijn overleden opa opruimt. Het thema is: wat zijn herinneringen? Hoe hou je een overleden persoon levend in je eigen leven? De doelgroep is kinderen uit groep 3, 4 en 5. We laten nu poppen maken, en na het schrijven moet er gerepeteerd worden!"
Wc-rollen overgooien
Half februari 2021 ging het Jeugdtheaterhuis over op het geven van online lessen. Maar hoe geef je theaterles via een scherm? Daniël: "Ik zag er best wel tegenop van tevoren. Maar ik vind het verbazingwekkend gezellig, en goed werkend via Zoom! Je leert er een weg in te vinden met z’n allen. De leerlingen bedenken ook zelf veel leuke dingen, ze verrassen mij steeds! Met de ActeerLABS maken we veel leuke scènes, zowel vanuit improvisatie als wanneer ze in breakout-rooms voorbereidingstijd krijgen met elkaar. We zijn nu bezig een presentatie te maken via Zoom. We onderzoeken: nemen we iets op; gaan we alles live doen? En hoe werkt het met het publiek: soms kijken ouders mee via hetzelfde scherm als waarvoor je speelt; da's lastig want welke kant speel je dan op? We gaan in elk geval laten zien: kijk, dit hebben we gedaan, dit hebben we voor elkaar gebokst, de afgelopen maanden!"
"Voor mijn M- en L-groepen geef ik vaak de opdracht om je te verkleden, bijvoorbeeld als je ouders, als koning(in) of politicus. En gebruik je creativiteit: een handdoek als mantel of een pan als hoofddeksel! De camera’s gaan weer aan als iedereen zijn outfit bij elkaar heeft en dan presenteren de kinderen zich een voor een. Vervolgens kun je scènes spelen, zoals het houden van een verkiezingstoespraak. Soms sluiten we af met een spelletje, zoals digitaal wc-rollen overgooien. Wat ook leuk is aan deze digitale periode, is dat ik lekker filmpjes kan opnemen en editen, dat kan ik best goed. Voor kerst hebben we met de schooltoneelclub een kerstfilmpje gemaakt. We wisten: morgen zouden we gaan optreden maar dat lukt niet want de scholen gaan dicht, vandaag is de laatste repetitie, dus we moeten nu iets doen! Op de plek waar we eigenlijk zouden spelen hebben we toen snel de voorstelling opgenomen. Ook met een ActeerLAB heb ik een kerstfilm gemaakt in 1 a 2 lessen als eindpresentatie."
Mee op zomerkamp
Eind augustus is het allereerste zomertheaterkamp van het Jeugdtheaterhuis. Roos en Daniël verzorgen daar samen de theatertak van het programma. Op hun lijf geschreven, want ze houden beiden van groot fysiek spel, live muziek en slapstick; dat werkt allemaal heel goed buiten! Het duo werkt met de deelnemers in vijf dagen toe naar een presentatie op locatie. Daniël: "Met straattheater kijk je: welke mogelijkheden zijn er op deze plek; welk verhaal kunnen we hier vertellen? Je hebt geen coulissen maar wel bomen, geen decor maar wel bankjes… En toevallige passanten zijn figuranten of publiek! De jongeren krijgen veel inbreng over wat we gaan doen. Wil je een klassieker uitwerken op locatie of juist niet? Wil je eigen muziekinstrumenten gebruiken? Alles kan! Ga met ons de uitdaging aan. We hebben er zin in!"
Het zomertheaterkamp is voor iedereen van 13 jaar en ouder.
Lees hier meer over het JTH Zomertheaterkamp