logo jth

NU!

Leestips van Theo

Pak jij nog wel eens een boek? Hierbij: mooie leestips van onze directeur Theo.

JTH Leestips 1

Lezen. Dé manier om je voorstellingsvermogen aan het werk te zetten en te duiken in andere werelden. Net als toneelspelen, eigenlijk. Wij houden van lezen. Maar kinderen, jongeren én volwassenen lezen steeds minder. Vandaar deze nieuwe rubriek. Leestips van Theo! Hopelijk inspireren we je om weer een boek te lenen, kopen of uit je kast te pakken!

 • Zelf lezen vanaf 12 jaar en voorgelezen worden vanaf 8 jaar (ook zeer geschikt voor volwassenen):
  Hele verhalen voor een halve soldaat - Benny Lindelauf (Querido)
  Benny Lindelauf en ik kennen elkaar al jaren! Hij gaf workshops en hij schreef teksten voor voorstellingen in de klas. Zijn man Guido speelde die dan en was jaren als docent en locatieleider aan het Jeugdtheaterhuis verbonden. Benny won dit jaar voor de tweede keer de prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs. Over Hele verhalen voor een halve soldaat zeggen lezers: 'Wonderschoon. Wonderlijk. Een poëtisch boek voor durvers en dromers'.
  Zes broers worden opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen alsof hun leven ervan afhangt. En dat is ook zo.
  Een prachtig boek. Laat de zinnen langzaam hun werk doen. Droom er mee weg. Geniet van de wonderschone taal en de prachtige illustraties. Misschien even doorbijten…. maar dan openbaart zich een spannend en fantasierijk avontuur, dat je voor geen goud had willen missen.

 • Voor volwassenen:
  Meneer Wilder en ik - Jonathan Coe (Bezige Bij)
  Mijn eerste kennismaking met het werk van schrijver Jonathan Coe was Klein Engeland. De humor, de fijne snelle Angelsaksische pen, het serieuze thema licht benaderd…. Ik was gelijk fan. Zijn laatste boek is Meneer Wilder en ik. Een (waargebeurd?) verhaal over filmregisseur Billy Wilder. Over ouder worden. Over terug- en vooruitblikken. Over de zoektocht naar het wat en hoe van een goede film, maar ook van het leven. 'Een vat vol tegenstrijdigheden' wordt Wilder genoemd en het was alsof ik in de spiegel keek. Gewoon gaan lezen en genieten!