NU!
Terugblik Jeugdtheaterhuis Weekend
Wat was het een geweldig Jeugdtheaterhuis Weekend! Ehm... weekend? Weekenden zullen we bedoelen! We blikken graag even met je terug met een sfeerverslag per weekend.
Gouda (30 en 31 maart)
Door het bos, een dag in de stad en eindigen op een schitterend feest! Daarmee kunnen we het Jeugdtheaterhuis Weekend Gouda samenvatten, maar toch doen we het dan tekort. Wat was het fantastisch om iedereen op het toneel te zien. Op zaterdag hebben de jongeren vanaf 12 jaar ons meegenomen door stad. Van improvisatie op kantoor, een ontmoeting met die onbekende persoon op straat, tot een moordmysterie dat het verhaal weet om te draaien.
De avond werd afgesloten door de Productieklas die het publiek volledig in de glitters en discoballen heeft meegenomen in een avond op een goed feest. Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Wat zing ik eigenlijk keihard mee? Hoe ga ik om met de ongemakkelijkheid van een versiering? Maar vooral: hoe maak ik van mijn leven een feest!
De volgende dag stonden de leerlingen t/m 12 jaar te trappelen om in de schijnwerpers te staan. De kleinste vierjarigen zingend en dansend achter de juf, Toneelklassen die van milieuprotesten theater maken en de Musicalklassen die lieten zien en horen dat de natuur ook een grote inspiratiebron voor musicals is.
Bedankt fantastische spelers en laten we vooral de uitverkochte zalen met publiek niet vergeten!
Alphen (6 en 7 april)
Plots stonden de jongeren uit De Vloer Op! in de foyer en bewogen zich tussen het publiek. Als personages uit de stad zochten ze naar de grenzen van het theater. Hierna lieten ze zich door ditzelfde publiek uitdagen binnen verschillende improvisaties. De Musicaltheaterklas en de Productieklas Beginners namen het stokje over en gaven een kijkje in de stad. Van de ochtend tot en met de avond, van de mensenmassa’s op straat tot het individu dat op zoek is. Eén van de vele mooie reacties uit het publiek: “Dat ze met zulke mooie gedachten, teksten en beelden op deze manier naar het leven in de stad kunnen kijken!”. Dat kunnen ze zeker!
Dezelfde avond lieten de jongeren uit de productie in hun voorstelling 'Nu. Zijn. Wij.' het resultaat zien van een onderzoek naar zichzelf. Een prachtige voorstelling die een kijkje gaf in de gedachtes, angsten, wensen en dromen tijdens de zoektocht naar je eigen toekomst. Duizenden puzzelstukjes die uit het dak van het theater komen vallen zeggen dan meer dan woorden.
De puzzelstukjes waren snel weer weg, want de volgende dag stonden de Toneelklassen en Musicalklassen klaar voor hún moment. Vanaf nu denken wij bij een bos aan een toneel vol Toneelklas S met rode puntmutsjes. De Toneelklassen en Musicalklassen hebben het publiek een kijkje gegeven tussen de regels van de bekende sprookjes. Prinsen, prinsessen, wolven en biggen, allemaal personages vol verhalen die elkaar natuurlijk allemaal kennen. Als er dan opeens een vreemde beer verschijnt is er maar één passende reactie: “Hé, kom er maar bij” uit Oliver Twist.
Capelle (31 maart en 14 april)
Niet één, maar twee Jeugdtheaterhuis Weekenden in Capelle. Vanwege de beschikbaarheid van het Isala Theater waren we niet één weekend, maar twee zondagen aanwezig. We begonnen met de voorstelling ‘Het moest maar eens gaan waaien’ door de Musicalklassen S, M, L en de Toneelklassen M. Twee keer voor een uitverkochte zaal namen zij ons mee het bos in, gingen ze op avontuur, zongen ze dat ze toch zeker niet bang zijn in het bos en lieten ze ons zien dat het bos belangrijk is. Redden konden ze het niet, want helaas werden de bomen toch gekapt en vluchtte de beer naar de stad, waar we hem hopelijk volgend seizoen allemaal gaan zien in onze nieuwe familievoorstelling ‘beer’.
Twee weken later was het de beurt aan de Toneelklassen L, de Theaterklas en De Vloer Op! Het publiek begon met een voorprogramma van improvisatiescène’s door de leerlingen van De Vloer Op! Daarna beleefden we een dag in de stad van de ochtendspits, naar het middagdipje en feesten in de nacht. Eindigend met alle leerlingen ‘dancing in the street’!
Maassluis (13 april)
Vier meiden op een zaterdagmiddag in verzorgingstehuis DrieMaasHave. Daar begon dit jaar het Jeugdtheaterhuis Weekend Maassluis. De productieklas had dit jaar een voorstelling gemaakt over ouderen. Over dat wat we allemaal willen worden, maar niet willen zijn. Deze voorstelling speelden ze dus niet in het theater, maar in het verzorgingstehuis. Een geweldige ervaring en een dag om niet snel te vergeten!
Daarna was het de beurt aan de andere groepen. Theater Koningshof was een hele dag echt helemaal Jeugdtheaterhuis! 's Middags zaten we op het puntje van onze stoel te kijken naar de Toneelklas L die liet zien hoe moeilijk het is om een boom te spelen, de Toneelklas S die samen met de juf op berenjacht ging, de Musicalklas M die liet zien dat het bos opeens heel erg spannend kan worden en de Toneelklas M die ons er vooral op wees hoe belangrijk het bos voor ons is. En gelukkig was het publiek het er ook mee eens dat het enige dat we mogen bouwen in het bos een boomhut is!
’s Avonds trakteerden de Musicalklas L, Musicaltheaterklas en De Vloer Op! ons op een prachtige voorstelling. Een dag in de stad waarin we met heel veel mensen zijn, ons soms ook echt alleen kunnen voelen, maar uiteindelijk weten "we are all in this together"! Een geweldige afsluiting van het Jeugdtheaterhuis Weekend Maasluis, we kunnen nu al niet wachten op volgend jaar!
Leiden (6 april)
Wooeesssh – knipknipknipknip- klikklakkloktak-patpatpatpat- KLABAM!- ssshhh – KLABAM!
Dat was de aftrap van het Jeugdtheaterhuisweekend Leiden. Een prachtige regen- en donderscène, ten gehore gebracht door bijna 80 kinderen op het toneel van de Stadsgehoorzaal! Daarna barstte de strijd om het behoud van het bos en de bomen helemaal los. We zagen voorbij komen: iepen, eiken, populieren, dennen, beuken, berken en… een tak! Maar ook beren, een boswachter, kantoormedewerkers, activisten en kleine zingende regentoeristen. Om uiteindelijk gebroederlijk naast elkaar het leven, het bos en elke dag te vieren! Een voorstelling waar je blij van wordt. Gespeeld, gedanst en gezongen door de Musical- en Toneelklassen van Leiden en Oegstgeest.
In de avond was het de beurt aan de 45 jongeren van de Toneelklas Plus, Theaterklassen en de Productieklas. In een gezamenlijke montagevoorstelling maakten de spelers de stad en zijn inwoners zichtbaar, voelbaar, hoorbaar en tastbaar. De stad in één dag: van het opstaan in de ochtend, de ontmoetingen en de drukte overdag tot en met het uitgaan en (niet) slapen in de nacht…TIKTAKTIKTAKTIKTAK. De stad, 24/7, 365 dagen. En hoeveel inwoners heeft Nederland eigenlijk? 17.311.697 en we tellen door!
Met dit prachtige Jeugdtheaterweekend Leiden is het mooie seizoen fantastisch afgesloten. Tot volgend jaar allemaal!