logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Digitale groepsimprovisatie (12+)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Bijna iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten waar je je thuis mee bezig kunt houden! Vandaag: Digitale groepsimprovisatie. Veel plezier!

Digitale groepsimprovisatie

Vandaag gaan we leren hoe je een digitale groepsimprovisatie speelt! Improviseren is een metafoor geworden voor deze gekke tijden, namelijk : het accepteren van de situatie.

Benodigdheden:
- Een smartphone of laptop 
- Videocall programma zoals Zoom, Google Hangouts of Skype. Dit kun je heel gemakkelijk downloaden. 
- Pen en papier 
- Minimaal 3 (theater)vrienden 

Stap 1
Maak een ZEG- en DOEN-briefje en maak er vervolgens een foto van.
Op het ZEG-briefje schrijf je een willekeurige zin. Bijvoorbeeld: “Je weet toch dat ik al jarenlang verliefd op je ben?”, “ Als je wil blijven leven, kijk je nu niet naar achter”, “Het is tijd om je flink de waarheid te vertellen.” of “Allemaal leuk en aardig, maar door jou zit ik nu met de gebakken peren.”

Op het DOEN briefje schrijf je een korte handeling die gemakkelijk uit te voeren is voor de camera van je laptop. Bijvoorbeeld: “Draai een rondje”, “Hou zo lang mogelijk je adem in”, “ Speel een zeer dramatische sterfscene”, “Trek je aller-lelijkste gezicht” of “ Verdwijn opeens uit het zicht”.

Stap 2
We gaan ons voorbereiden op de digitale groepsimprovisatie:
- Zorg ervoor dat je elkaars telefoonnummer hebt 
- Download het videocallprogramma en open een videogroepsgesprek
- Bepaal wie er als eerste twee starten met de duo-improvisatie.

Stap 3
Tijd om te spelen!

Een duo improvisatie kan er als volgt uit zien: 1 spelleider en 2 spelers.

Speler A appt privé een ZEG briefje(foto) naar speler B, speler C mag dit absoluut niet zien. Speler B en speler C spelen de eerste improvisatie live voor de camera van je laptop of telefoon. Speler B begint de improvisatie met de zin die hij/zij heeft gekregen van speler A. Bijvoorbeeld: “Het is tijd om je flink de waarheid te vertellen”. Speler C reageert op deze zin.

Belangrijk: de nummer 1 regel van het improviseren is het accepteren van de situatie. Actie- reactie!

De spelleider (speler A) houdt vervolgens de improvisatie goed in de gaten. Bijvoorbeeld omdat er een nieuwe spelimpuls nodig is. Hij/zij appt vervolgens het tweede briefje (namelijk het DOEN briefje) naar een speler en voert de handeling uit.

Zo speel je een bekende improvisatie-oefening uit de les, digitaal met je vrienden. 

En dan een laatste note: lachen en humor gebruiken in deze gekke tijden is belangrijk. Maar een improvisatie mag ook ontroeren, laat bijvoorbeeld af en toe een stilte vallen.

Heel veel speelplezier!


JTH logo THUIS COMBI site