logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Helden en schurken - deel 1 (12-)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten voor je waar je je thuis mee bezig kunt houden! Vandaag: Helden en schurken. Veel plezier!

Helden en schurken - deel 1

In een toneelstuk speel je een rol. Dat zijn personages. In de meeste toneelstukken gaan we op reis met een held. Helden zijn niet persé super, maar vaak zit er iets goeds in hen.

Verzin een paar goede eigenschappen van een held. Hoe meer hoe beter! Bijvoorbeeld: een held is moedig. Schrijf ze op!

Soms is het belangrijkste personage in een toneelstuk een schurk. Welke slechte eigenschappen kan een schurk hebben? Bijvoorbeeld: een schurk is gemeen. Maak een lijstje met slechte eigenschappen.

Idee Box
Egoïstisch, aardig, ongeduldig, dapper, stout, onbeleefd, eerlijk, lui, hebberig, verlegen of grappig…

Probeer een paar helden en schurken te verzinnen.

Wie: een spion
Held of schurk:   ____________________
Eigenschappen: ____________________

Wie: een klein kind
Held of schurk:   ____________________
Eigenschappen: ____________________

Wie: een tovenaar
Held of schurk:   ____________________
Eigenschappen: ____________________

Wie: een uitvinder
Held of schurk:   ____________________
Eigenschappen: ____________________

Verrassen
Soms kan een personage je verrassen. Een held kan iets slechts doen, of een schurk iets goeds. Kies één van de personages hierboven. Werk ze iets meer uit. Hoe zijn ze? Wat kunnen ze doen om jou te verrassen? Schrijf het op!

Interview
Schrijf een interview met jouw personage voor in de krant of tijdschrift. Het wordt heel anders als het voor de LINDA is, die je moeder leest, of voor Voetbal International die op tafel bij je buurman ligt.

Je kunt natuurlijk ook met je mobiele telefoon of camera een televisie-interview opnemen met jouw held of schurk. Dan moet je op zoek naar een kostuum en rekwisieten (rekwisieten zijn de dingen, voorwerpen, die in een toneelstuk gebruikt worden). Misschien is jouw schurk wel astmatisch en moet hij iedere keer een pufje nemen! Verzin ook goed hoe hij praat, misschien heeft hij wel een Italiaans of Chinees accent.

Vanavond
Ga thuis op zoek naar een lege doos van bijvoorbeeld BOL. Zoek er eentje uit die zoveel mogelijk onbeschadigd is. Haal de doos tevoorschijn als jullie vanavond aan de eettafel zitten. Zeg dat hij vanmiddag bezorgd is. Misschien is de doos voor je moeder. Als zij hem openmaakt zit er niets in, maar dan verander jij langzaam aan tafel in jouw personage. Je vertelt de anderen dat jij vanaf nu elke avond tussen avond eten en 8 uur journaal in jouw personage verandert. Een andere naam hebt (heb je die al verzonnen?), ander gedrag en dat je een toneelstuk gaat verzinnen waar je hen bij nodig hebt!

Voor het slapen gaan
Ga thuis op zoek naar een boek met een echte held of echte schurk en ga het lezen om ideeën op te doen. Ook kun je zoeken naar films of tv programma’s met goede voorbeelden!

Geheim
Jouw personage is verliefd. Verzin op wie en schrijf hem of haar een mooie liefdesbrief. Doe dit natuurlijk heel stiekem en verstop je brief goed, zodat niemand hem ooit kan vinden!

Iets delen?
Stuur je interview naar en wij plaatsen hem op onze facebook pagina!