logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Helden en schurken - deel 2 (12-)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten voor je waar je je thuis mee bezig kunt houden! Doe je mee?

Helden en schurken - deel 2

Namen
Een goede naam verzinnen kan heel leuk zijn! Helemaal leuk wordt het als je een naam verzint die iets onthult van het karakter van jouw personage.
Hieronder staan een aantal namen van figuren uit boeken, toneelstukken of films. Aan welke eigenschappen denk je als je de naam leest?

Kruimeltje

Tuinkabouter Perekont

Woeste Willem

Elfenkoningin Titania

Generaal Pardon

Tante Petronella Bal

Mathilda

1. Kies een aanspreektitel voor jouw personage (moet niet, maar mag wel!).
Bijvoorbeeld: Doctor, Professor, Minister, Koningin, Keizer, Jonkvrouw of Markies.

2. Bedenk eerst de voornaam. Je kunt een simpele naam kiezen, een lange of een bijnaam.

3. Kies of verzin een achternaam. Denk aan een naam die je kent of verzin er eentje.

Maak een voor- en achternaam voor de volgende personages, gebruik de stappen zoals ze hierboven beschreven staan.

Een vergeetachtig kind

Een rijke dame

Een grappige leraar

Een elegante koning

Fantasiedieren
Als je straks een verhaal gaat verzinnen is het leuk om daar gekke dieren in te stoppen.
Fantasiedieren. Ze maken bijvoorbeeld het geluid van een specht en de beweging van een olifant!

Maak een aantal filmpjes van jezelf als fantasiedier. Maak de beweging van het ene en het geluid van een ander dier. Raden maar! Helemaal leuk wordt het als je dit vanavond als spelletje aan tafel doet. Wat denk je van je vader als leeuwmuis of je moeder als kikkerezel?
Maar je kunt natuurlijk ook dieren verzinnen die helemaal niet bestaan of waarvan we beweging en geluid niet kennen. Echte fantasiedieren dus!

Denk aan verrassende, enge, gevaarlijke, bovenaardse, grappige dierennamen en schrijf ze op. Gebruik de Idee Box als je hulp nodig hebt.

Idee Box
Fret, duik, sluip, slijm, wezel, kronkel, dief, sluw, pad, adder en gewiekst.
Bijvoorbeeld Slijmwobbel en Adderspuis.

Werk je personage verder uit
Even een moeilijk woord: bijvoeglijk naamwoord! Als je je personage verder uitwerkt, er een duidelijk beeld van wil krijgen, is het handig om bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken!
Dit zijn woorden die beschrijven hoe jouw personage er uit ziet en hoe hij zich gedraagt.
Denk bijvoorbeeld aan Kruimeltje. Hij is klein, ondeugend, slim en dapper en hij ziet er armoedig uit: kleine, ondeugende, slimme, dappere en armoedige Kruimeltje!
Kies nu zelf ook een personage uit een boek of film en schrijf de bijvoeglijke naamwoorden op.

Als je een personage verzint kan het helpen om een plaatje van hem te zoeken of een tekening van hem te maken. Bedenk een nieuw personage voor een spectaculair avontuur. Doe je ogen dicht en stel je voor hoe hij er uit ziet. Teken dit personage of zoek in een oud tijdschrift naar een foto en mail hem naar

“En zijn ogen – zijn ogen waren wonderlijk helder. Ze leken je steeds toe te twinkelen en te schitteren. Eigenlijk was zijn hele gezicht een en al vrolijkheid en gelach.”

TOP TIP
De manier waarop een personage kijkt geeft belangrijke informatie over zijn karakter!
Denk goed na over het uiterlijk van jouw personage. Wat kan iets vertellen over zijn karakter? Schrijf ze voor jezelf op. Gebruik de Idee Box als je hulp nodig hebt.

Idee Box
Brede glimlach, spichtige neus, rode wangen, omhoog getrokken wenkbrauwen, puntige kin of vermoeide ogen…

Maak een uitgebreide beschrijving van jouw personage en gebruik zoveel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden.

Vanavond
Doe het spelletje met de fantasiedieren en verander daarna stapje voor stapje steeds meer in jouw personage. Denk aan alle dingen die je vandaag verzonnen hebt en probeer die uit. Als je helemaal lekker in je rol zit vertel je aan iedereen hoe jouw familie, als personage, er uit ziet. Jouw vader was bijvoorbeeld een knoestige zeekapitein die het eiland Bora Bira heeft ontdekt. En je broer werd ooit gevangen genomen door...

Maak zo een hele stamboom en zet die lekker op papier!

Voor het slapen gaan
Ga thuis op zoek naar een boek met een echte held of echte schurk en ga het lezen om ideeën op te doen. Herlees het hoofdstuk dat je gisteren las en probeer alle bijvoeglijke naamwoorden er uit te vissen!

Geheim
Je krijgt een liefdesbrief terug (schrijf hem zelf)! Beschrijf natuurlijk vooral waarom jouw geliefde jou zo leuk vindt!

Iets delen?
Stuur je stamboom naar en wij plaatsen hem op onze facebook pagina!