logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Dansen en zingen (12-)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Bijna iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten waar je je thuis mee bezig kunt houden! Vandaag gaan we dansen en zingen!

Dansen en zingen

Opdracht 1: Dansen
Klaar met al dat stil zitten? Kom dan gaan we lekker dansen!
Vandaag zijn jullie de dansmeester/-juf. Jullie gaan jullie eigen dans maken van 4x8 tellen. Ok, toch niet helemaal zelf. Er zitten wel een paar eisen aan. In je dans moet minimaal het volgende zitten:

- 1 sprong
- 1 draai
- 1 beweging over de grond
- Een begin- en een eindpose

Nu mist alleen nog de muziek, dus daar komt 'ie:

Klik hier voor een YouTube-filmpje met de muziek

Het refrein start vanaf 2:00 minuten en duurt 4x8 tellen (traag tellen).

Als je wilt mag je altijd meezingen:

'T Is weer voorbij die mooie zomer
Die zomer die begon zo wat in mei
Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen
Maar voor je 't weet is heel die zomer
Al weer lang voorbij

Het refrein komt twee keer achter elkaar. Kun jij ook jouw dans twee keer achter elkaar doen?

Als je dans helemaal af is kun je hem misschien, als een echte dansjuf/-meester, aanleren aan je zusje, broertje, papa, mama, hond of kat.
Maak hier een mooi filmpje van en stuur die op naar , dan plaatsen wij hem op onze Facebook-pagina. En als je hem zelf op je social media zet, tag het Jeugtheaterhuis dan even. Dat vinden we leuk!

Opdracht 2: Zingen
Wat zing ik eigenlijk?
We gaan lekker zingen want wie wordt daar nou niet blij van! Voordat we echt gaan beginnen moeten we natuurlijk onze stem eerst een beetje opwarmen.

We gaan op de letter ‘M’ eens kijken hoe hoog en laag we kunnen zingen. Dit doen we door een sirene na te doen. Deze sirene gaat van laag naar hoog en weer naar laag. Probeer maar eens. Dit doe je een paar keer. Maar misschien kun je het ook in een andere volgorde doen, eerste hoog dan laag en weer hoog. Of heel snel laag-hoog-laag-hoog-laag. Misschien weet je zelf nog wel een veel leukere!

Ook moeten we onze lippen een beetje wakker maken. Dit doen we met tongbrekers. Probeer maar een drie keer snel achter elkaar: “Mannen met spillenbenen” te zeggen. Of vijf keer  “Kapotte poppen koppen”, “Wilde witte zwanen” en “Voetbalplaatjes sparen”.
Zo, zijn je stem en lippen al lekker warm? Dan kunnen we gaan beginnen!

Wie kent de musical Annie nou niet? Het stoerste weesmeisje van allemaal. In deze les gaan we een lied zingen uit deze musical. Het heet 'Morgen'. Misschien ken je het wel al een beetje, dat geeft helemaal niks.

Oefen het lied. Je mag ook een stukje van het lied doen, als je het helemaal te veel vindt.

Klik hier voor het liedje!

Dit is de tekst:

Nu schijnt ze nog vaag, maar morgen
komt de zon weer op, dus wacht op morgen
als ze schijnt

dus denk ik vandaag aan morgen
aan de zon en deze dag vol zorgen
die verdwijnt

voelt de dag van vandaag weer traag en eenzaam
ik sta op en ik kijk gelijk vooruit
ooh

dus denk ik vandaag aan morgen
elke dag verandert ooit in morgen, dus ik lach.
want morgen komt morgen, dus hoop ik op morgen
dan komt er een nieuwe dag

voelt de dag van vandaag weer traag en eenzaam
ik sta op en ik kijk gelijk vooruit
oooh

dus denk ik vandaag aan morgen
elke dag verandert ooit in morgen, dus ik lach
want morgen komt morgen, dus hoop ik op morgen
dan komt er een nieuwe dag

want morgen komt morgen, dus hoop ik op morgen
dan komt er een nieuwe dag

Welk gevoel past er bij het liedje? Ben je blij, verdrietig, hoopvol, boos? Probeer eens wat dingen uit. Dit hoeft niet te kloppen. Soms is het leuk om juist een heel ander gevoel te gebruiken dan dat de tekst eigenlijk zegt. Probeer eens verschillende (gekke) emoties uit.

Nu is het lied verdeeld in verschillende blokjes. Je gaat elk blokje een verschillende emotie geven.

Klik hier voor de Karaoke versie van het liedje.

Nu hebben we het lied helemaal af, maar wie zingt dit lied nou eigenlijk? In de musical wordt het gezongen door Annie, een weesmeisje. Maar misschien vind jij wel dat het gezongen moet worden door een oma’tje, een prinses of heel iemand anders. Duik eens in je kast, of de kast van je ouders of tussen de verkleedkleren en verkleed je als het personage die dit lied, volgens jou, zou zingen.

Zoek voor de laatste stap een plekje thuis waar jij je heel fijn voelt (bijvoorbeeld op je bed, tussen al je knuffels, in de tuin of in de woonkamer) en vraag papa, mama, broer of zus om je te filmen terwijl je het lied zingt met alle verschillende (gekke) emoties. Stuur dit filmpje op naar , dan plaatsen wij het op onze Facebook-pagina. En als je het zelf op je social media plaatst, tag je ons dan?

Vond je dit nou heel leuk om te doen, dan kun je altijd zelf een ander lied zoeken en precies hetzelfde doen met dat lied.

Veel plezier!


JTH logo THUIS COMBI site