logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Helden en schurken - deel 3 (12-)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Bijna iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten voor je waar je je thuis mee bezig kunt houden! Doe je mee?

Helden en schurken – deel 3

Kostuum
Heb je al goed nagedacht over je kostuum? Denk aan schoenen, sokken, broek, shirt, vest, jas, hoed of muts, handschoenen, sieraden, haar en make-up. En heb je iets in je handen? Een tas, wandelstok of zaklantaarn?

Stel je voor dat jouw personage nu je kamer in komt lopen. Beschrijf exact wat hij draagt, vooral ook de kleuren die je ziet! Bijvoorbeeld: hij heeft rode glimmende puntschoenen, blauwe glitterkousen…

Maak een plan voor jouw kostuum. Wat heb je nodig? Waar haal je het vandaan? Wat kan je maken? Lenen?

Beweging
Probeer te verzinnen hoe jouw personage beweegt en wat zijn manier van bewegen over hem vertelt.

Willy Wonka bijvoorbeeld – uit 'Sjakie en de Chocoladefabriek' – zit zó barstensvol energie, dat hij huppelt, springt, danst en glijdt als hij de trap af loopt. Dit zijn allemaal werkwoorden. Woorden die uitdrukken dat je iets doet!

Hoeveel werkwoorden kan jij verzinnen voor lopen of rennen? Maak een lijstje…
(Bij rennen bijvoorbeeld galopperen en bij lopen misschien wel strompelen)

“Hij maakte voortdurend vlugge, rukkerige beweginkjes met zijn hoofd van de ene naar de andere kant, terwijl aan zijn heldere tintelende ogen niets ontging. Hij was net een eekhoorn met zijn kwieke bewegingen, net een slimme vlugge oude eekhoorn uit het bos.”

Willy Wonka wordt vergeleken met een eekhoorn. Verzin een personage dat beweegt als een olifant! Schrijf eens twee zinnen op waarin jij hem beschrijft als hij in de speeltuin bezig is!

Oefenen
Om eens lekker uit te proberen hoe een personage beweegt moet je eens door het huis gaan lopen:

Eerst op je tenen
Dan op je hielen
Dan op de binnenkant van je voeten
Dan op de buitenkant
Dan vanuit je tenen
Dan vanuit je knieën
Dan vanuit je buik
Dan vanuit je borst
Dan vanuit je kin, neus en later voorhoofd

Voel je de verschillen?

Denk dan eens aan dieren en probeer als mens te lopen terwijl je dat dier in je achterhoofd houdt. Als je een slang in je hoofd neemt wordt het heel anders dan een zwaan.

Luister & speel tip
Zoek op Spotify naar 'Carnaval des Animeaux' van Camille Saint Saens. Beweeg op de muziek als dier of als mens!
Je hoort achtereenvolgens de leeuw, kippen & hanen, lastdieren (ezels), schildpad, olifant, kangoeroe, vissen (een aquarium), dieren met lange oren (haas), koekoek, vogels, pianist (grapje), fossielen, zwaan en een finale waarin alles voorbij komt. Maak je eigen dierenballet!
Denk eens aan jouw personage – wat gebeurt er met je als je ineens beweegt als een statige, gracieuze zwaan? Dat verandert gelijk je hele spel. Spannend hè?

Vanavond
Bespreek je plan voor je kostuum en zet hulplijnen uit! Terwijl je dit bespreekt verander je weer langzaam in je personage en denk je goed aan de manier van bewegen. Kijk wat het doet met je publiek om de tafel! Misschien moet je wel een speech houden over het wel en wee van corona en hoe nu verder…

Voor het slapen gaan
Je moet gaan nadenken over andere personages in jouw toneelstuk. Een astronaut, popster, dokter, detective, weeskind, spook, unicorn, gestoorde wetenschapper, heks, piraat, slechte ridder, prinses, ontdekkingsreiziger, filmster, geheim agent, konijn, vos, televisiepresentator, monster, tijger, dievegge, goochelaar, waarzegster, computerhacker, aap, buitenaards wezen, soldaat of professor?
Maar wie wordt je tegenstander? En wie gaat je helpen?
Kies twee of drie andere personages uit en kruip een beetje in hun huid. Ieder personage wordt geloofwaardiger als zij een eigen belang (oef moeilijk woord – vraag om raad en uitleg) en mening hebben. Stel je voor hoe zij zich kunnen gedragen in verschillende situaties.

Personage

Naam

Leeftijd

Houdt van

Houdt niet van

(Goede) eigenschappen

Personage

Naam

Leeftijd

Houdt van

Houdt niet van

(Goede) eigenschappen

Personage

Naam

Leeftijd

Houdt van

Houdt niet van

(Goede) eigenschappen

Geheim
Begin aan een (geheim) dagboek van jouw personage. Denk aan een bijzondere gebeurtenis het afgelopen jaar en schrijf hoe jouw personage zich voelde, wat hij dacht, zag, rook… Beschrijf bijvoorbeeld de eerste dag van jouw zomervakantie of je verjaardag.

Iets delen?
Stuur het naar en wij plaatsen het op onze Facebook-pagina!