NU!
JeugdtheaterTHUIS: Helden en schurken - deel 4 (12-)
Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Bijna iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten voor je waar je je thuis mee bezig kunt houden! Doe je mee?
Helden en schurken – deel 4
En ben je lekker bezig? Is je boek al uit en heb je alweer een ander te pakken? Is je kostuum al compleet? Heb je lekker door het huis gelopen en iedere keer bewegingen gemaakt die bij je rol passen?
We zijn tot nu toe bezig geweest met het creëren van een personage, het spelen van een rol! Ben je een held? Of ben je een schurk?
Je hebt een naam bedacht, die iets over je vertelt.
Je hebt eigenschappen van jouw personage verzonnen, door zoveel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken.
Je hebt nagedacht over een geheim van jouw personage of iets waarmee hij verrast.
Je hebt gezocht naar een voorwerp, of rekwisiet, dat jouw personage graag of veel gebruikt. En je bent met je mond gaan proberen te praten zoals hij doet en met je hele lijf hoe hij beweegt, kijkt, luistert, loopt…
Je hebt nagedacht over andere rollen. Hoe zij heten, hoe oud ze zijn, waar ze van houden en waarvan niet en wat hun (goede) eigenschappen zijn.
Kies een rol die je in deel 3 verzonnen hebt. Hoe zou hij reageren als hij…
Een harde knal hoort in een donker bos?
Op z’n snufferd struikelt op een druk perron van een groot NS station?
Een grote chocolade fontein ziet met een bordje: “Niet Aanraken!”?
Helemaal alleen in een groot paleis terecht komt?
Schrijf het op!
Stel je voor dat jouw personage een lot in de loterij wint en dat het AD of NRC of Volkskrant of Trouw langskomt voor een interview. Hoe zou de krant jou introduceren?
De kop boven het artikel luidt: "Winnaar Gouden Lot Vandaag Gevallen!"
Schrijf het op!
Wat zegt jouw personage allemaal over het winnen van het Gouden Lot?
Schrijf het op!
TOP TIP
Vertel de lezers van het interview niet alleen wat jouw personage vertelt. Beschrijf hem zo of schrijf het interview zo dat je een idee krijgt hoe hij praat en wat hij doet als hij het vertelt.
Dus: niet alleen maar praten, maar ook laten zien! Is super belangrijk als je toneelspeelt!
Praten
Maar we gaan eerst nog een beetje door over dat praten… Er zijn een heleboel manieren! Je kunt fluisteren, schreeuwen...
Vul de lijst aan. Schrijf het op!
Als jouw personage een interview geeft praat hij anders dan wanneer hij ruzie met z’n kleine broertje maakt. Hij praat anders als hij de liefde verklaart aan z’n vriendinnetje of vriendje, dan wanneer hij een discussie voert met z’n opa over Game of Thrones.
Er zijn dus een heleboel manieren van praten. Probeer ze uit! Ga lekker in een hoekje zitten en praat... Neem een bepaalde manier van praten en zie wat er gebeurt.
Begin bijvoorbeeld met fluisteren en voordat je het weet zit je in een donkere gang in een stokoude Pyramide op zoek naar...
Neem daarna bijvoorbeeld schreeuwen en voordat je het weet sta je op de markt en verkoop je bloemkolen…
Nog leuker wordt het als je het omwisselt: dus wat gebeurt er als je schreeuwt in die donkere gang of fluistert op de markt?
Stilte
Soms maakt stilte veel meer indruk dan praten. Is een stilte laten vallen in een scene veel spannender dan doorpraten! Probeer dit maar eens uit! Als iemand iets tegen je zegt, zeg je niet gelijk iets terug, maar val je stil! Je denkt, voelt, verlangt, kijkt en luistert. Zie dan maar eens wat er gebeurt! Wordt vast heel spannend!
Vanavond
Bespreek je plan voor het toneelstuk dat je samen met je ouders en broers/zussen wil gaan spelen. Vertel hen dat zij een personage moeten uitkiezen (zie het lijstje van deel 3) of verzinnen. Willen ze een schurk of een held zijn? Laat ze een naam verzinnen die past bij hun personage. Laat ze eigenschappen bedenken en een geheim. Hebben ze een rekwisiet dat iets vertelt over hun rolfiguur? Hoe praten en bewegen ze? Laat ze een tekening van hun personage maken of een foto uitzoeken in een tijdschrift. Laat ze niet alleen praten, maar daag ze uit om het ook gelijk te laten zien!
Als het klopt heb je nu één, twee of meerdere andere personages en namen. Onthoud de namen goed!
Voor het slapen gaan
Pak pen en papier. Verzin voor ieder personage een geheim! Bijvoorbeeld: stel je voor dat je vader ervoor koos om Minister Archibald Roos te heten. Dan is zijn geheim dat hij het niet kan laten om in supermarkten stiekem rollen drop, wc papier en vuilniszakken enzo te pikken. Hij is een kleptomaan (zo heet dat) van alles dat maar een rol of rolletje is!
Zo verzin je voor ieder personage iets. Dat schrijf je op. Ieder geheim op een velletje – als een soort brief. Dus jouw personage schrijft een brief aan alle andere personages en daarin verklap je het geheim! Die brieven bezorg je ook, maar niet op een gewone manier! Je verstopt ze. Bijvoorbeeld: de brief over het geheim van je moeder stop je in een verse schone onderbroek van je vader, die hij morgen aantrekt. En dat geheim over je vader stop je in de laptop tas van je zus! En zo verder... Zet goed bovenaan iedere brief of op de enveloppe "GEHEIM!!!".
Iets delen?
Stuur het naar en wij plaatsen het op onze Facebook-pagina!