logo jth

NU!

JeugdtheaterTHUIS: Geleide fantasie (12+)

Helaas gaan onze lessen de komende tijd niet door vanwege het coronavirus. Maar niet getreurd! Wij zorgen er gewoon voor dat je thuis lekker aan de slag kunt! Bijna iedere dag plaatsen wij leuke tips en opdrachten voor je waar je je thuis mee bezig kunt houden! Doe je mee?

Geleide fantasie
Elementair spel

Allereerst is het belangrijk om je vader en moeder even de kamer uit te bonjouren en je kleine broertje achter zijn PlayStation te zetten. Heb je de woonkamer en de keuken voor jezelf? Mooi! Dan kunnen we aan de slag.

Vandaag krijgen je een training in elementair spel. We gaan terug naar de basis van het toneelspelen. Alles begint met je verbeelding. Met jezelf een situatie voor te stellen. Wat zou ik doen als er nu brand zou uitbreken? Hoe zou het zijn als mijn ouders vandaag zouden vertellen dat ze gingen scheiden? Hoe zou ik reageren als ik vandaag de nieuwste iPhone cadeau zou krijgen, zomaar? Elementair spel gaat ook over zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Je zintuigen moeten op scherp staan.

Straks klik je op de link hieronder en dan hoor je een geleide fantasie. Nu denk je misschien meteen aan een groep kleuters die op een pirateneiland op zoek gaan naar de schat. Klopt, ook dat noemen we een geleide fantasie. Maar relax, je hoeft niet met een denkbeeldig zwaard door je woonkamer te gaan sluipen.

Ga er eens goed voor zitten om de audiofile eerst een keer te beluisteren door je koptelefoon. Je kunt ook direct meedoen als je dat fijner vindt. Je gaat je dan niet meteen proberen in te leven, maar voert de handelingen eerst alleen maar technisch uit, zoals je vlak voor het spelen van een voorstelling soms een Italiaantje doet. Dit kan je helpen om het verloop van de scène beter te onthouden. Hoe beter jij het in je hoofd hebt zitten, des te geloofwaardiger is je spel!

Als je dat hebt gedaan, misschien zelfs twee of drie keer, dan ga je de situatie spelen. Dit doe je zonder de audiofile erbij. Het is dus van belang dat je de volgorde goed onthoudt.
De belangrijkste tip bij het spelen: probeer je zo goed mogelijk voor te stellen dat je dit echt meemaakt. Ga het niet overdrijven, maar blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Dit is een oefening in geloofwaardigheid, in realistisch spel. Hoe zou jíj doen als jou dit zou overkomen?

Voor deze improvisatie is het trouwens belangrijk om te weten dat je 16 jaar bent, ook al ben je misschien in het echt 12 of 13. Vandaag ben je 16. Probeer je dat zo goed mogelijk voor te stellen. Je bent 16, je komt thuis van een feest en het was fantastisch! Daarbij, geheel opvoedkundig ontverantwoord, don’t try this at home kids, heb je wat gedronken op het feest en kom je enigszins aangeschoten binnen. Uren te laat. Het is dus van groot belang dat je zo zachtjes mogelijk doet, omdat je ouders anders wakker worden.

Genoeg gekletst nu. Breng je broertje nog maar even een zak popcorn zodat 'ie voorlopig op zijn kamer blijft, zet je koptelefoon op en klik op de link.

Klik hier om de audiofile te luisteren

Als je het leuk vindt, speel de scène dan nog een keer en neem ‘m dit keer op! Zet gewoon je telefoon ergens in een hoek van de kamer en laat de camera lopen. Je kunt de video gebruiken om jezelf terug te kijken en te zien waar je jezelf gelooft en waar (nog) niet.

Je mag ook je filmpje opsturen naar . Dan plaatsen wij hem op onze Facebook-pagina! Of deel hem op je eigen social media en tag het Jeugdtheaterhuis erin. Misschien hebben we straks wel allemaal filmpjes met dezelfde scène. Het zou leuk zijn om te zien hoe iedereen op zijn of haar eigen manier invulling heeft gegeven aan de scène!

Veel plezier!


JTH logo THUIS COMBI site