logo jth

NU!

Theo Ham speelt ‘Wit Konijn Rood Konijn'

Het Jeugdtheaterhuis viert de kracht van theater met Goudse Schouwburg met een unieke livestream op zaterdag 13 maart.

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Precies één jaar later wordt er in meer dan 30 landen op 13 maart de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld tonen acteurs op die dag de kracht van theater. In Gouda stapt Theo Ham, directeur van Jeugdtheaterhuis het toneel op om het stuk te spelen. De voorstelling is via livestream bij te wonen.

Het concept schrijft voor dat de toneeltekst van ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in een verzegelde envelop zit. De acteur opent die ter plekke, op het podium. Geheel onvoorbereid begint hij of zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid en het eenmalige van het theater. Samen met het publiek ontdekken de acteurs dus tijdens het spelen de inhoud van de internationale theaterhit van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Het stuk is in meer dan 25 talen vertaald en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen. Theo maakt graag deel uit van deze internationale viering van inspiratie en verbeeldingskracht.

“Ik ben zelf geen acteur, maar ik kan wel goed (voor)lezen, én ik ken heel goed het fenomeen waar het concept van ‘Wit Konijn Rood Konijn’ vanuit gaat, namelijk de ervaring van de eerste keer een toneeltekst lezen. Wat is dat altijd magisch!"

De directeur van het Jeugdtheaterhuis staat normaal nooit zelf op het toneel, maar heeft er heel veel zin in: "Ik voel me vereerd dat ik mag deelnemen aan dit initiatief, want zulke grootschalige projecten van verbinding intrigeren en raken me altijd. En als Jeugdtheaterhuis staan wij samen met de Goudse Schouwburg ook echt voor de kracht van samenwerking!”
Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen. Je kunt vanuit je huiskamer deel uitmaken van deze grootse, internationale theaterbeleving!

Kaarten voor de livestream kosten €8,50 (incl. servicekosten) en zijn te koop via de website van de Goudse Schouwburg.

zoom afbeelding JTH
(foto: Wouter Zaalberg)