logo jth

Vooropleiding

De (parttime) vooropleiding van het Jeugdtheaterhuis

Overweeg jij van toneelspelen of musical je vak te maken? Dan is de vooropleiding van het Jeugdtheaterhuis echt iets voor jou! Let op: Het nieuwe tweejarige leertraject start oktober 2023. De selectie vindt plaats in het najaar van 2023. Zodra je je kan aanmelden voor de selectie wordt dat hier bekend gemaakt.


een wintervertelling web De vooropleiding van het Jeugdtheaterhuis is voor talentvolle, ambitieuze jongeren tussen de 14 jaar en 21 jaar. Tijdens het traject van twee jaar krijg je les in acteren, beweging/dans, stemvorming, toneelschrijven en filosofie. Het is een verdiepend leerproces waarbij we uitgaan van een gedegen basis, om je vervolgens uit te dagen om te excelleren. De focus ligt daarbij op jou als speler. Een belangrijk vertrekpunt van de vooropleiding is de kennismaking met de professionele theaterwereld. Gezamenlijk maak je een theaterproductie, die je door heel Zuid-Holland gaat spelen. Behalve de lessen en repetities zijn er vele extra’s zoals auditietraining, excursies en masterclasses van professionals uit het vak. Je doet veel kennis en ervaring op, waardoor je beter bent voorbereid op de doorstroom naar het kunstvakonderwijs!

Jongeren van de vooropleiding speelden in de winter van 2022-'23 de familievoorstelling 'Een Wintervertelling!, naar Charles Dickens (en onszelf)' in theaters door heel Zuid-Holland en daarbuiten.

Meer informatie over de voorstelling vind je hier


Planning van het huidige traject (gestart september 2021)

Selectie – september 2021
De selectie bestaat uit drie dagen vol workshops toneel, zang/stemvorming en dans. Zo kun jij al je talenten laten zien. Na de selectie hoor je direct of je bent aangenomen.

Lessen  oktober 2021 t/m mei 2022
In de eerste periode krijg je iedere zaterdag les van de hoofddocenten van het Jeugdtheaterhuis, maar ook van interessante gastdocenten zoals professionele acteurs (die soms ook oud-leerlingen van het Jeugdtheaterhuis zijn). De focus in de lessen ligt op het ontwikkelen van vaardigheden en de vorming van jouw persoonlijkheid als podiumkunstenaar.

Voorstelling maken  mei 2022 t/m november 2022 
Aan het eind van de eerste lesperiode begin je als groep te werken aan de voorstelling. Je verzamelt samen met een filosoof en regisseur onderwerpen en verhaallijnen, die je met een toneelschrijver verwerkt tot een script. Daarna start de repetitieperiode onder leiding van de regisseur, choreograaf en muzikaal leider en/of zangrepetitor.

Voorstelling spelen  december 2022 t/m januari 2023 
Na de montagerepetities en try-outs gaat de voorstelling in première. Je speelt ongeveer 20 keer in theaters en cultuurhuizen door heel Zuid-Holland. Zo beleef je hoe jij, en de voorstelling, zich ontwikkelen naarmate je vaker speelt.

Lessen – februari 2023 tot april 2023
In de derde periode krijg je een reeks workshops en masterclasses waarbij je leert van interessante gastdocenten, zoals acteurs van theatergezelschappen. Tegen het einde van de vooropleiding begeleiden wij jou richting de audities en selecties van het kunstvakonderwijs.

De lessen vinden plaats in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda. Het lesgeld van de vooropleiding bedraagt € 492,50 per jaar. De lessen zijn meestal op zaterdag.

TDL2019022439973 500TDL2019022439978 500TDL2019022440637 500

 Vragen of opmerkingen? Mail naar

Extra info

Is het lesgeld een drempel?
Bekijk hier de mogelijkheden

Eventuele terugbetaling lesgeld seizoen 2022-2023 i.v.m. Covid-19
Indien (een deel van) de lessen worden geannuleerd als gevolg van maatregelen, richtlijnen en/of verordeningen die door de Rijksoverheid, gemeentes en brancheverenigingen worden ingesteld ter bestrijding van het coronavirus, heeft het Jeugdtheaterhuis de intentie om de gemiste lessen aan het einde van het seizoen in te halen. Wanneer dat niet mogelijk is, betaalt het Jeugdtheaterhuis het lesgeld voor de niet genoten lessen terug.